Pri operaciji sive mrene ali katarakte odstranimo motno lečo in jo nadomestimo z umetno lečo, intraokularno lečo, IOL. Operacija sive mrene ali katarakte je zelo varna in učinkovita očesna operacija in je ena najpogostejših operacij na svetu.

V uporabi je več vrst intraokularnih leč. V Očesnem kirurškem centru Pušnik-Novljan pri operacijah sive mrene uporabljamo intraokularne leče proizvajalcev Alcon in Bausch&Lomb, ZEISS, Johnson&Johnson, ki se v svetu danes tudi najpogosteje vstavljajo. Takih intraokularnih leč je bilo po vsem svetu implantiranih že več kot 90 milijonov.


Pred operacijo vam svetujemo pri izbiri med asferičnimi lečami, toričnimi lečami in večžariščnimi lečami. Implantacija večžariščne leče vam po operaciji sive mrene omogoči življenje brez očal za daljavo in bližino.

 Siva mrena oziroma katarakta je najpogostejši vzrok za moten vid v odrasli dobi. Nejasen vid pri sivi mreni nastane zaradi motnja v v očesni leči.

Očesna leča zamotni zaradi različnih razlogov, kot so dednost, starost, bolezen, kajenje, sladkorna bolezen, kratkovidnost, izpostavljenost UV žarkom ali zaradi poškodbe oči.
Pogosto pacienti opažajo, da slabše vidijo pri slabi osvetlitvi, lahko slabše prepoznavajo barve, nekateri opazijo prekomerno bleščanje na sončni svetlobi ali pa dvojni vid.
Priporočamo, da je primeren čas za operacijo sive mrene, ko se ostrina vida zmanjša za 30 odstotkov. Sivo mreno ali katarakto lahko namreč zdravimo le operativno.


Operacijo katarakte operiramo z ultrazvočno sondo in vakuumskim sistem sesanja mehkejših ostankov leče. Pri nas uporabljamo fakoemulzifikacijski aparat Oertli.

Pri implantaciji leče uporabljamo mikro injektorski sistem. Prikaz lastnosti različnih leč in primerjavo med njimi si lahko ogledate na spodnjih video povezavah. 
 

© Pušnik-Novljan, okulistika, optika, zobozdravstvo d.o.o. Vse pravice pridržane.